Osmanlı Usülü Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Osmanlı Usülü Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?
30 Aralık 2017 tarihinde eklendi, 3.261 kez okundu.

Osmanlı Usülü Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Bol köpüklü bir Türk kahvesi yapıp yerinize geçtiyseniz tarihi 600 yıl öncesine dayanan muhteşem kokusu ve aromasıyla ünü dünyalara yayılmış Türk kahvesi‘nin muhteşem öyküsüne başlayabiliriz.

Bu lezzet abidesi kahvenin yayılması Osmanlı imparatorluğu dönemi olsada Türk kahvesi adıyla tanınmış ve nam yapmıştır.Kahvenin kökenin geldiği yer Etiyopya’dır.Kökboyasıgiller (Rubiaceae) cinsinde bir ağacın meyvelerinin sulu bir içecek haline dönüşmesi, ilk kez Yemen’de ortaya çıkmıştır. MS. 575 yıllarında keşfedildiği tahmin edilen kahve, kelime olarak Arapça “kahwa”dan geliyor.İsmi zamanla kahveye dönüşmüştür.15. yy.da seyyahlar tarafından Mısır, İran, Türkiye ve Avrupa’ya yayılmıştır.Bir başka efsaneye görede Türkiye’nin kahveyle tanışması 1517 yılında Yemen valisi Özdemir Paşa’nın Kanuni Sultan Süleyman’a sunulmak üzere Yemen’den getirmesidir.Böylece Türk kahvesi saraya girmiş olup, 40 kahve pişirme ustasının elinde sarayın esas kültürlerinden biri olup, Osmanlı sarayında kendine has bir senemoni olup kahve ikram biçimleri şekilleniyor.Türk Kahvesi Tarifi yanında ikram edilen suyun gül yaprakları ile aromalandırılıp, lokumla servis edilmesi gibi…

Türk kültürünün önemli bir parçası olan Türk kahvesi, Osmanlı İmparatorluğun’dan günümüze kadar gelmiş kendine has tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle nadir kahve varyasyonlarından biridir.

19.yy.da Türk kahvesi yapmak epey zahmetliymiş. Kahveyi çiğ çekirdek olarak alıp, el değirmeninde ya da bakır havanlarda dövülerek öğütülüp, tavada kavurarak hazırlanıyormuş.İşte 1871 yılında Mehmet Efendi İstanbul Tahmis Sokağı’nda kahve severlerin imdadına yetişip çiğ çekirdek kahveyi özenle kavurup dibekte öğütüp müşterilerine hazır olarak satmaya başlar.

Kurukahveci Mehmet Efendi Kimdir?

1871 yılında Mehmet Efendi, çiğ çekirdek kahveyi özenle kavurup dibekte öğüterek müşterilerine hazır olarak satmaya başlar. Bir süre sonra ise, İstanbul Tahmis Sokağı’nda taze kavrulmuş kahve kokusu çevreye yayılmaya başlar.Mehmet Efendi de kahve severlere sağladığı bu kolaylık sayesinde, “Kurukahveci Mehmet Efendi” lakabını alır.Tahmis sokakta bulunan Kurukahveci Mehmet Efendi kahveyi kavurup paketleyip satan ilk dükkandır ve hala dükkânında sıra olan hepimizin bildiği nadir yerlerden bir tanesidir.Mehmet Efendi 1931 yılında vefat ettikten sonra oğulları Hulusi, Hasan ve Ahmet Rıza Beyler babalarının mesleğine kaldıkları yerden devam etmişlerdir.Aile 1934 yılında zanaatine saygı olarak Soyadı Kanunu’ndan sonra “Kurukahveci” soyadını almıştır.

Osmanlı Kahvesi Nasıl Yapılır?

Kahveyi yapmak için bakır cezvenin içine yapacağınız her bir fincan soğuk su için bir ölçek veya bir yemek kaşığı Osmanlı Kahvesini koyun. Osmanlı Kahvesi ve suyu iyice karıştırdıktan sonra ateşe oturtup, ağır ateşte kaynamaya bırakınız.Kahveyi ateşte iken kesinlikle karıştırmayın.Kahve kaynamaya başladığında köpüğünü fincanlara eşit şekilde pay edin.Bol Köpüklü Türk Kahvesi içerken höpürdeterek içmek usulden sayılırmış.Türk kahvesini içtikten sonra kahve falına bakmak farzdır bakmamak kahveye ayıp olur… Afiyetler olsun.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

*

Sayfa başına git
Yandex.Metrica