Mutfak Notları

Kabuklu Deniz Ürünleri Nasıl Pişirilir?

Hem lezzetli hem de sağlıklı oluşlarıyla Midye,karides, yengeç, ıstakoz, kerevit, istiridye gibi çok sayıda çeşidi olan deniz ve tatlı su kabukluları, protein, mineral, fosfor ve vitaminler bakımından oldukça zengin ve lezzetli yiyeceklerdir.

Kabuklular nasıl pişirilir ve yenilir?
Istakoz:Kabukluların en pahalısı olan istakoz beyaz eti için avlanır. Sindirimi zor olan ıstakoz kaynar suya atıldığında kırmızıya dönüşür.İstakoz canlı değilse tazeliğini anlamak için arkası ve vücuduyla kuyruk arası koklanır. Genellikle haşlaması, çorbası,mayonezli, soslu yemekleri ve salatası yapılır.

İstiridye: Midye türünden iki kabuklu olan deniz hayvanının eti midyeden daha lezzetlidir. Yazın hastalandıkları için yenmesi tehlikeli olabilir. Genelde çiğ olarak yenen istridye üstüne limon sıkılarak tuz ve karabiberli yenir. Izgarası, külbastısı ve pilakisi yapılır.

Böcek: İstakozdan sonra eti en lezzetli olan deniz ürünü böcek İstakoz gibi taze ve canlı olarak haşlanır.

Deniz Tarağı: Kabukları oymalı ve yelpaze biçiminde olan deniz Tarağı istridye gibi yenir.(Bkz: Deniz tarağı tarifi)

Midye:Denizlerde kaya ve kalaslara yapışık olarak yaşayan midyenin dolması, pilavı, salması ve tavası, fırını, pilakisi, ızgarası, güveç gibi yemekleri hazırlanır.

Karides: Tuzlu ve tatlı sularda yaşayan Karides, eti beyaz ve lezzetli bir su ürünüdür. Kaynar suya atıldığında kırmızıya dönüşen karidesin haşlaması, güveci, salatası ve kokteyli yapılır.(Bkz: Kırmızı şarap soslu karides)

Kerevit: Tatlı sularda yaşayan kerevit, eti lezzetli olup karides gibi yenebilirler.

Yengeç:Eklem bacaklıların kabuklular sınıfında olan halk arasında pavurya, çalpara veya çağanoz diye de bilinen yengeç canlı olarak kaynar suya atılıp pişirilebilir. Kızartma buğu veya suda haşlaması yapılır.